Božanićeva zlatna na Galebovom trofeju


Poslednjeg takmičarskog dana na turniru 18. Galeb Belgrade Trophy – Serbia Open 2019, koji se održao 26. i 27. oktobra u hali Aleksandar Nikolić, prema programu bile su seniorske kategorije. Tokom dva dana turnira, učestvovalo je oko 800 boraca iz 43 zemlje među kojima je bilo brojnih olimpijskih, svetskih, evropskih, azijskih osvajača medalja.

Zlatnu medalju za Srbiju osvojila je Nadica Božanić (TK Imperium, -62kg), srebrnu Irina Zrnić (TK Elit, -46kg), dok su bronzane osvojili Teodora Jović (TK Galeb, -46kg), Damir Fejzić (TK Eurošped, -74kg), Dmitrij Nagaev (TK Galeb, -58kg), Iris Jović Vujaković (TK Galeb, -73kg), Aleksandra Radmilović (TK Galeb, -57kg), Mahdi Khodabakhshi (TK Galeb, -87kg), Nađa Savković (TK Galeb, -67kg), Ana Tepavac (TK Elit, +73kg), Jovana Mušicki (TK Zmaj, -53kg).
Za Nadicu Božanić ovo je drugo zlato od početka ove sezone.
-Presrećna sam. Imala sam četiri naporne borbe gde sam u prvoj borbi dobila Hrvaticu koja me je porazila pre dve nedelje u Bosni na G1 turniru. U narednom meču pobedila sam i Slovenku za medalju i u polufinalu Španjolku. Finale je bilo mozda najteže s obzirom da sam vodila skoro do kraja i u zadnjih deset sekundi primila udarac u glavu koji je Hrvatici doneo prednost. Uspela sam da napravim tri boda u zadnjih šest sekundi i pobedim. Želim da se zahvalim mom klubu Imperium i treneru Jugoslavu Nastasicu i ostatku tima. A za podršku porodici i dečku, kao i ostalim prijateljima koji su došli da me podrže. Vec sledeći vikend očekuje me G4 turnir u Italiji koji donosi dosta bodova za Olimpijsku listu-rekla je Nadica Božanić.

Ovo je bila sjajna prilika za domaću publiku da gleda fantastične borce koji koriste poslednju priliku da sakupe poene za olimpijsku listu, budući da trka traje do kraja godine kada se top 6 boraca na listi direktno plasira na Olimpijske igre 2020.

Dragan Jović, direktor turnira, prokomentarisao je kvalitet turnira.

– Izuzetno mi je zadovoljstvo što je ove godine bio veoma visok kvalitet boraca na Galebovom Trofeju. Neke od najjačih reprezentacija sveta su učestvovali na turniru, kao što su nacionalni timovi Irana, Tunisa i Meksika. Svi borci su došli sa ciljem da osvoje što više poena za olimpijsku listu, jer trka traje do kraja godine – istakao je Jović, direktor turnira. – Milica i Tijana imaju najveće šanse za odlazak u Tokio, obe su osvojile medalje na Gran priju u Sofiji prošle nedelje, a čeka nas I ekstra Evropsko prvenstvo u olimpijskim kategorijama G4 kategorije što je dodatna šansa za naše devojke da osiguraju poziciju u top šest boraca na olimpijskoj listi.